Οικόπεδο Αντωνίου - Φωτογραφία αρχείου © Αλέξανδρος Κατσής

Μετά από έξι μήνες αδράνειας, μπουλντόζες και φορτηγά έπιασαν σήμερα το πρωί δουλειά στο οικόπεδο – πυριτιδαποθήκη επί της λεωφόρου Μαραθώνος, εντός των ορίων του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, όπου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου έχουν συγκεντρωθεί τόνοι καμένης οργανικής ύλης και “βουνά” εύφλεκτο πριονίδι από τα θρυμματισμένα κλαδιά.

Όπως έκανε γνωστό μέσω Facebook o υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Ακης Σκρέτσος, ο οποίος είναι αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ο καθαρισμός της έκτασης είναι δωρεάν παροχή των εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος, ΑΒΑΞ, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου, γνωστού στην περιοχή ως οικόπεδο Αντωνίου, που αποτελεί πηγή έντονης ανησυχίας για τους πυρόπληκτους κατοίκους, είχε προαναγγείλει τη Δευτέρα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Όπως είχε αναφέρει “η γενική γραμματεία της κυβέρνησης έχει επικοινωνήσει με όλες τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και τους έχει ζητήσει να καθαρίσουν το συγκεκριμένο οικόπεδο χωρίς καμία επιβάρυνση για το ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης”. Ακολούθησε το βράδυ της Τετάρτης, η δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά στη “λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018”.

Οικόπεδο Αντωνίου |Φωτογραφία αρχείου

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς μιλώντας στο Παρατήριο για το Μάτι, σήμερα “απομακρύνεται η θρυμματισμένη οργανική ύλη, από βδομάδα περιφρασεται ο χώρος, έχει βγει και η άδεια για την επεξεργασία της καμένης οργανικής ύλης. (Τα συνεργεία) μπαίνουν μέσα, θρυμματίζουν και πηγαίνει το θρυμματισμένο υλικό στην τσιμεντοβιομηχανία”.

Όπως σημειώνει ο Άκης Σκέρτσος στην ανάρτησή του, στην προσπάθεια συμμετέχει η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία (και πιο συγκεκριμένα οι εταιρείες Lafarge, Τιτάν, Xάλυψ) η οποία “θα παραλάβει και θα επεξεργαστεί κατάλληλα, με δικό της κόστος, τα υλικά αυτά, έτσι ώστε να απορροφηθούν ασφαλώς στην παραγωγική της διαδικασία”.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα για τον πλήρη καθαρισμό του οικοπέδου Αντωνίου ο κ. Μπουρνούς εκτίμησε ότι στο ευνοϊκό σενάριο θα χρειαστούν 30 και στο δυσμενές 45 ημέρες.