Ακολουθεί η ομιλία του: «Αύριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Το κράτος δεν αποδείχθηκε, τότε μόνο ανίκανο να προστατέψει ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, αλλά αποδεικνύεται και ανήμπορο, ακόμα και τώρα, να επουλώσει κάποιες από αυτές τις πληγές.

Στον ειδικό λογαριασμό αρωγής των πυρόπληκτων έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα 37,8 εκατ. ευρώ από 2.070 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Ένα χρόνο μετά όμως, τα 31 εκατ. ευρώ λιμνάζουν, ναι λιμνάζουν. Με τις πρώτες εκταμιεύσεις να έγιναν άρον-άρον λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Την ίδια ώρα από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόλις τα 61 κι αυτό με πρωτοβουλία κατασκευαστικών εταιρειών.
Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν αλλά δεν μπορούν γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί η κατεδάφιση ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση. Εκκρεμεί ακόμα η αποξήλωση του αμίαντου, ο καθαρισμός οικοπέδου στο νέο Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών τα οποία έχουν προχωρήσει. Αλλά και πολλά έργα της κεντρικής διοίκησης δεν έχουν προχωρήσει. Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440.
Εχουμε ήδη μια πλήρη εικόνα της κατάστασης, μία εικόνα που δεν μπορεί να περηφανεύεται όποιος είχε την εξουσία πριν λίγες εβδομάδες. Η δική μας παράταξη θέλει να τιμήσει τη μνήμη των 102 θυμάτων, να δώσει ένα ουσιαστικό χέρι βοηθείας στους πληγέντες και ναι να διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, κυρίως όμως να στείλει ένα μήνυμα πως το κράτος μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά. Μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι, μπορούμε να φέρουμε αποτέλεσμα, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι.

Απελευθερώνονται €31 εκατ. και καθαρίζεται το οικόπεδο Αντωνίου

Κατά συνέπεια πρώτον με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Κι αυτό θα επιτρέψει άμεσες κινήσεις υψηλής προτεραιότητας να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού, με πρώτη κίνηση τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης (σ.σ. οικόπεδο Αντωνίου).
Και για το οποίο η γενική γραμματεία της Κυβέρνησης έχει επικοινωνήσει με όλες τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και τους έχει ζητήσει να καθαρίσουν το συγκεκριμένο οικόπεδο χωρίς καμία επιβάρυνση για το ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Νέος φορέας κατάρτισης σχεδίου αποκατάστασης

Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται ένας νέος φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους πρώτα από όλα οι σπουδαίοι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, τους οποίους χαιρετίζω και τους ευχαριστώ από καρδιάς για την αφοσίωση που έχουν, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα θα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Οι εισηγήσεις αυτού του φορέα θα συνιστούν το επιχειρησιακό σχέδιο ανάπλασης της περιοχής, που θα τεθεί σε ισχύ άμεσα. Και ναι εμπιστευόμαστε την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού. Να μας υποδείξουν αυτοί οι ίδιοι που θα τοποθετηθούν τα χρήματα των δωρητών. Αυτό σημαίνει αλλαγή, από κάτω προς τα πάνω. Αυτό σημαίνει να εμπιστευόμαστε τους πολίτες, οι οποίοι πάνω από όλα γνωρίζουν οι ίδιοι τα δικά τους προβλήματα.

Πρόσβαση των εγκαυματιών σε οποιαδήποτε ιατρική παροχή

Τρίτον, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη μεριμνήσει ώστε οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα να μην έχουν πρόσβαση μόνο στα φάρμακα – σε αυτά είχαν ήδη – αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή, η οποία δυστυχώς δεν καλυπτόταν από τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ. Μιλάμε για 58 συμπολίτες μας. Πολλοί γλίτωσαν στην κυριολεξία από του χάρου τα δόντια, για πολλούς στις εντατικές ήταν σίγουροι ότι δεν θα επιζήσουν κι όμως έζησαν. Και ζουν σήμερα το δικό τους ξεχωριστό δράμα. Δεν έχουν μόνο εγκαύματα τα οποία θα τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή, έχουν και μεγάλες χαρακιές στην ψυχή τους και το μόνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι κάποιες απλές κινήσεις, να σταθούμε δίπλα τους και να τους πούμε ότι έχουν δικαίωμα να ελπίζουν ξανά να ξανα-φτιάξουν την ζωή τους.

Ανάθεση στο ΤΕΕ μελέτης χωρικού σχεδίου

Και τέταρτον αναθέτουμε στο ΤΕΕ την χάραξη κατά προτεραιότητα ενός νέου πρότυπου χωρικού σχεδίου ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία. Ζητώ αυτό να γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι».
Και κατέληξε λέγοντας ότι «επέλεξα αυτή την αναφορά γιατί συμβολίζει τον δρόμο της ανόρθωσης όλης της χώρας».