Οι εγκαυματίες είναι ήρωες σε ένα κράτος θεατή

Οι προσπάθειες στήριξης από το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «Θησέας» και η ιστορία του εγκαυματία Δημήτρη Φιλιππή, ο οποίος πέρασε 78 ημέρες στην εντατική.

Από την συζήτηση για τις προσπάθειες στήριξης των εγκαυματιών από τις φονικές πυρκαγιές. Αριστερά όρθιος ο ορθοπεδικός Λάκης Νικολάου και καθιστός ο Αλέξης Ανδρονόπουλος

Το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Iουλίου 2019, σχεδόν έναν χρόνο μετά τις φονικές πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική και Δυτική Αττική, έλαβε χώρα στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «Θησέας» μία παρουσίαση και συζήτηση για τις προσπάθειες στήριξης των εγκαυματιών από τις φονικές πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, στις 19-21 Ιουλίου ο «Θησέας» υποδέχτηκε στους χώρους του 33 εγκαυματίες από το Μάτι. Στο πλαίσιο αυτού του τριημέρου το ίδρυμα Λάτση, σε συνεργασία με εθελοντές από την πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων από το Μάτι (ΣΕΚΜΑ), τη «Flavie» (Ένωση Γαλλόφωνης Ελβετίας για την υποστήριξη των θυμάτων σοβαρών εγκαυμάτων) και το Νοσοκομείο CHUV της Λωζάνης, συντόνισε την επίσκεψη εξειδικευμένων θεραπευτών από το Τμήμα Εγκαυμάτων του CHUV, προκειμένου αφενός να εξετάσουν δεκάδες εγκαυματίες και να τους βοηθήσουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης των τραυμάτων τους, αφετέρου να μοιραστούν με συναδέλφους τους από την Ελλάδα επιστημονική γνώση σχετικά με την αποκατάσταση εγκαυμάτων.

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι η πολιτεία δεν υποστηρίζει και δεν καλύπτει αρκετές από τις παροχές των εγκαυματιών, όπως είναι φάρμακα, κρέμες, φυσιοθεραπείες και άλλα υλικά αποκατάστασης των εγκαυμάτων, κάτι που σημαίνει ότι χωρίς τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αυτοί οι άνθρωποι θα έμεναν εγκαταλελειμμένοι», είπε στην εκδήλωση ο Αλέξης Ανδρονόπουλος, μέλος της ΣΕΚΜΑ, με τον Παντελή (Λάκη) Νικολάου , χειρουργό-ορθοπεδικό και πρόεδρο του ΔΣ του «Θησέα», να αναφέρει: «Όταν το Ίδρυμα Λάτση μας ζήτησε να βοηθήσουμε τους εγκαυματίες, αδράξαμε την ευκαιρία και συνεργαστήκαμε με ένα εξειδικευμένο κέντρο θεραπείας εγκαυματιών, ώστε να κερδίσουμε από την εμπειρία και να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, τους οποίους πρέπει να βοηθήσουν πολλές διαφορετικές ειδικότητες, από πλαστικούς χειρουργούς έως ορθοπεδικούς και ψυχολόγους».

Ο Αντώνης Δούκας, προϊστάμενος θεραπειών του «Θησέα», είπε με τη σειρά του ότι «βλέποντας τους εγκαυματίες να έρχονται εδώ σήμερα περπατώντας όρθιοι και ζωντανοί, θέλω να πω ένα μπράβο και συγχαρητήρια και στους συναδέλφους μας που έχουν δώσει με αυταπάρνηση τον αγώνα στις δημόσιες δομές και τα δημόσια νοσοκομεία. Οι περισσότεροι εξ αυτών (σ.σ.: των εγκαυματιών) μας ήρθαν από το Γεννηματά, από τον Ευαγγελισμό και από το Θριάσιο, όπου οι συνάδελφοι έχουν δώσει τον εαυτό τους, για να κάνουν ό,τι είναι δυνατό με τα πενιχρά μέσα που έχει ο δημόσιος φορέας, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να είναι σε αυτή την κατάσταση. Αυτές δύο μέρες έχουμε δει πράγματα που έπρεπε να έχουν και τα δικά μας νοσοκομεία, τεχνικές που έπρεπε να χρησιμοποιούν και τα δικά μας νοσοκομεία, αλλά ακόμα είμαστε πολύ μακριά από αυτό». Ο κ. Δούκας πρόσθεσε ότι οι εγκαυματίες που περιέθαλψε ο «Θησέας» ήταν σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, την οποία το κέντρο δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν, επισημαίνοντας παράλληλα το γενικότερο πρόβλημα έλλειψης δεδομένων για την ποσότητα και την ποιότητα των εγκαυμάτων που φέρουν κάθε χρόνο ασθενείς στην Ελλάδα, είτε πρόκειται για τραύματα από φωτιά, είτε από άλλου είδους ατυχημάτων. «Προσπαθήσαμε να πολεμήσουμε αυτή την κατάσταση και τα καταφέραμε. Οι εγκαυματίες είναι ήρωες και έχουν πολύ μεγάλη ψυχική δύναμη».

78 ημέρες στην εντατική

Από τη συζήτηση του Σαββάτου. Αριστερά ο εγκαυματίας Δημήτρης Φιλιππής αφηγείται τον γολγοθά του.

Στο τέλος της εκδήλωσης τον λόγο πήρε ο εγκαυματίας Δημήτρης Φιλιππής, ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει των τραυμάτων του μετά από 78 μέρες στην εντατική. «Αυτό που έγινε στο “Θησέα” ήταν κάτι πολύ σπουδαίο, γιατί από τους γιατρούς (σ.σ.: του Νοσοκομείου CHUV) ακούσαμε πράγματα που κανένας άλλος δεν μας τα είχε πει ποτέ. Φύγαμε από τα νοσοκομεία χωρίς καμία οδηγία για το τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα. Αρκετοί φύγαμε σε πολύ κακή κατάσταση από τα νοσοκομεία, χωρίς να μπορούμε να περπατήσουμε. Έγιναν αγώνες από τους γιατρούς μας για να μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες παραπάνω φυσιοθεραπείες, τις οποίες τελικά το κράτος δεν κάλυψε. Μείναμε στις γνωστές 20 φυσικοθεραπείες του δημοσίου. Τελικά μπορέσαμε να έρθουμε στο “Θησέα” και να κάνουμε φυσικοθεραπείες που δεν είχαμε τη δυνατότητα να πληρώσουμε ως ιδιώτες. Εδώ κατάφερα να συνέλθω και η εμπειρία μας εδώ ήταν σπουδαία, γιατί και οι γιατροί ομολόγησαν ότι είδαν πράγματα που δεν έχουν την ευκαιρία να δουν μέσα στα νοσοκομεία τους, καθώς οι γιατροί από το νοσοκομείο CHUV είναι 20 χρόνια μπροστά από εμάς».

Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Γεννήθηκε το 1992. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πήρε το δημοσιογραφικό βάπτισμα του πυρός στην Popaganda. Εργάστηκε στο γερμανικό κανάλι Offener Kanal και το Vice και συνεργάζεται ως fixer/producer με διεθνή ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Έχει ασχοληθεί με το βίντεο και τη φωτογραφία.