Πυρόπληκτοι Ανατολικής Αττικής προς πολιτική ηγεσία: Αδειάστε άμεσα την πυριτιδαποθήκη στη Μαραθώνος

Βουνό τα θρυμματισμένα ξύλα σε απόσταση αναπνοής από την λεωφόρο Μαραθώνος

Τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου Αντωνίου επί της λεωφόρου Μαραθώνος, όπου επί μήνες στοιβάζονται τόνοι καμένων κλαδιών και θρυμματισμένων ξύλων με κίνδυνο να ξεσπάσει νέα πυρκαγιά στην περιοχή, ζητούν οι κάτοικοι των πυρόπληκτων οικισμών της Ανατολικής Αττικής με υπόμνημά τους προς την πολιτική ηγεσία.

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέου Βουτζά “η Πρόοδος”, η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Ματιού (ΣΕΚΜΑ) και η Επιτροπή πληγέντων στο Κόκκινο Λιμανάκι, με το υπόμνημά τους καλούν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους πολιτικούς αρχηγούς, τους αρμόδιους υπουργούς και τους δημάρχους Ραφήνας Πικερμίου και Μαραθώνα να πράξουν άμεσα ό,τι τους αναλογεί προκειμένου οι κάτοικοι της περιοχής να απαλλαγούν από αυτή την πυριτιδαποθήκη, η οποία, όπως τονίζουν, απειλεί τη ζωή και την υγεία τους.

Δεκάδες τόνοι καμένα ξύλα που περιμένουν το μηχάνημα θρυμματισμού και στο βάθος αριστερά ένα πυροσβεστικό όχημα.

Μάλιστα όπως ενημερώνουν αν ο συγκεκριμένος χώρος δεν έχει αδειάσει και δεν έχει καθαριστεί σε εύθετο χρονικό διάστημα 30-40 ημερών, τότε οι κάτοικοι θα είναι αναγκασμένοι να αντιδράσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις. Όπως είχε γράψει το “Παρατηρητήριο για το Μάτι” με βάση εκτιμήσεις πηγών του υπουργείου Υποδομών από τη στιγμή που θα αρχίσει ο θρυμματισμός της καμμένης ύλης, θα χρειαστούν επιπλέον έξι μήνες για να αδειάσει το οικόπεδο.

Tο υπόμνημα των τοπικών φορέων έχει ως εξής:

Υ π ό μ ν η μ α

 1. Εξωραϊστικού Συλλόγου Ν. Βουτζά «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»
 2. ΣΕΚΜΑ (Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Ματιού)
 3. Επιτροπή Πληγέντων – Κόκκινο Λιμανάκι

Προς τους

Αξιότιμους
Κυρίους Κυρίους

 1. Πρόεδρο της Κυβέρνησης Κύριο Α. Τσίπρα
 2. Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κύριο Κ. Μητσοτάκη
 3. Πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ Κυρία Φ. Γεννηματά
 4. Γεν. Γραμματέα του ΚΚΕ Κύριο Δ. Κουτσούμπα και
 5. Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Κύριο Β. Λεβέντη
  Κοινοποίηση:
 6. Υπουργό Υποδομών Δικτύων και Μεταφορών Κύριο Χρ. Σπίρτζη
 7. Υπουργό Αναπληρωτή Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κύριο Σ. Φάμελλο
 8. Υπουργό Εσωτερικών Κύριο Α. Χαρίτση
 9. Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Κύριο Γ. Ταφύλλη
 10. Δήμαρχο Ραφήνας Πικερμίου Κύριο Ευ. Μπουρνού
 11. Δήμαρχο Μαραθώνα Κύριο Γ. Ζαγάρη

Θέμα: Απομάκρυνση καμένης ύλης και καθαρισμός Οικοπέδου Αντωνίου.

Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019

Αξιότιμοι Κύριοι,

ως τοπικοί φορείς, επανειλημμένως, έχουμε διαμαρτυρηθεί, ζητώντας τον θρυμματισμό της καμένης ύλης και την άμεση απομάκρυνσή της από το οικόπεδο (αγροτεμάχιο για την ακρίβεια ) Αντωνίου, στην Ά είσοδο του Ν. Βουτζά, το οποίο έχει μισθωθεί από το Δήμο Ραφήνας, με χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών και αποτελεί χώρο ευθύνης του Υπουργείου Υποδομών Δικτύων και Μεταφορών.

Δυστυχώς, 11 μήνες μετά, η κατάσταση, στο χώρο αυτό των δεκάδων στρεμμάτων, όπου βρίσκονται συσσωρευμένα περίπου 130 χιλ. κυβικά μέτρα καμένα κλαδιά και αρκετοί τόνοι θρύμματος, ακριβώς δίπλα από τη Λεωφόρο Μαραθώνος, παραμένει απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία αλλά και για την εκδήλωση πυρκαγιάς. Ο κίνδυνος ανάφλεξης ή αυτανάφλεξης είναι πολύ μεγάλος και αυξάνεται λόγω της θερινής περιόδου. Η παρουσία πλησίον του χώρου ενός πυροσβεστικού οχήματος δεν παρέχει εγγύηση για την αντιμετώπιση πιθανής εκδήλωσης πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των ήδη πυρόπληκτων περιοχών, να ζουν καθημερινά υπό το κράτος του τρόμου μιας νέας φονικής πυρκαγιάς. Επισημαίνουμε, ακόμη, ότι ανάλογα με την ένταση και την κατεύθυνση του ανέμου οι κάτοικοι των γειτονικών περιοχών αναπνέουν, πλην του άνθρακα και άλλες επιβλαβείς ουσίες, υποπροϊόντα της καύσης. Οι επιπτώσεις και οι παρενέργειες στην υγεία των κατοίκων, αργά, ή, γρήγορα, θα καταγραφούν και επίσημα.

Για το λόγο αυτό, σας ζητάμε, ως Κυβέρνηση, και ως Αντιπολίτευση να πράξετε, άμεσα, ότι σας αναλογεί, προκειμένου να απαλλαγούμε από αυτήν την πυριτιδαποθήκη, η οποία απειλεί τη ζωή και την υγεία μας. Σας ενημερώνουμε, οτι αν σε εύθετο χρόνο (30-40 ημέρες), δεν έχει αδειάσει και καθαριστεί ο συγκεκριμένος χώρος, είμαστε πλέον αναγκασμένοι να αντιδράσουμε δυναμικά!

Με τιμή

·Εξωραϊστικού Συλλόγου Ν. Βουτζά « Η ΠΡΟΟΔΟΣ»
·ΣΕΚΜΑ
·Επιτροπή Πληγέντων Κόκκινο Λιμανάκι