Η κατάσταση των κτισμάτων στην περιοχή

Πολλά είναι τα κατεστραμμένα σπίτια που συναντώνται σήμερα στη περιοχή των καμμένων

Ένα χρόνο μετά την καταστροφή στην Ανατολική Αττική είναι ακόμα δύσκολο να βρεθούν αξιόπιστα δεδομένα που να καταγράφουν την κατάσταση των κτιρίων στην περιοχή που πέρασε η πυρκαγιά.

Παραθέτουμε τα στοιχεία που βρήκαμε από τον Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σημειώνουμε οτι το «Παρατηρητήριο για το Μάτι» διαπίστωσε κάποιες ασυνέπειες στα στοιχεία, τα οποία θα ανανεώνουμε συνεχώς καθώς έρχονται νέες ή/και πιο αξιόπιστες πληροφορίες.

Οι καταμετρήσεις αυτές είναι οι πιο πρόσφατες. Υπάρχουν κάποιες -σημαντικές- αλλαγές συγκριτικά με τα στοιχεία καταμέτρησης της αρχικής περιόδου μετά την πυρκαγιά. Αυτές οφείλονται στο γεγονός οτι οι επιτροπές αξιολόγησης ξαναπέρασαν από τα σπίτια που επλήγησαν από την καταστροφή και άλλαξαν κατηγορία σε ορισμένα.

Αξιοσημείωτο οτι μόλις το ένα τρίτο των δικαιούχων που έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους έχουν κάνει αιτήσεις κατεδάφισης.

Πράσινα – μικρές ζημιές, κατοικήσιμα
Κίτρινα – με μεγαλύτερες ζημιές, συχνά μη κατοικήσιμα
Κόκκινα – Κατεστραμμένα, κατεδαφιστέα
Σημειώσεις:
Πρωτόκολλο κατεδάφισης είναι απαραίτητο για να κατεδαφιστεί ένα (κόκκινο) κτίσμα
Ο Καθορισμός Δικαιούχου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κτίσει κάποιος.

Τάσος Τέλλογλου
Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1986 από την εφημερίδα Πρώτη, ενώ από το 1989 γράφει στην Καθημερινή. Μετά από 7 χρόνια ως ανταποκριτής για ελληνικά μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία, συνεργάστηκε με τον Αλέξη Παπαχελά και τον Παύλο Τσίμα στην εκπομπή Μαύρο Κουτί και από το 2004 ως το 2007 ήταν αρχισυντάκτης της εκπομπής Φάκελοι, στην οποία εργάστηκε μέχρι το 2013. Από το 2013 μέχρι το 2016 παρουσίαζε εκπομπή έρευνας στο Star Channel. Είναι συνεργάτης του inside story από την δημιουργία του και μέλος της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία.