Προτεραιότητά μας η αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά

Διακήρυξη-δέσμευση των υποψηφίων δημάρχων Μαραθώνα στη δημόσια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαϊου 2019

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Μαραθώνα, Ευάγγελος Κυπαρίσης, Σπύρος Λιβαθηνός, Στέργιος Τσίρκας και Νίκος Χατζηγιάννης δεσμεύτηκαν στις 19 Μαίου 2019 στη Νέα Μάκρη, ενώπιον των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών να μείνουν δίπλα τους και να υλοποιήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις επί ζητημάτων που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα όπως η ενίσχυση της πυρασφάλειας της περιοχής (συντήρηση πυροσβεστικών κρουνών, εκπόνηση σχεδίου πολιτικής προστασίας, οργάνωση εκπαιδευτικών ασκήσεων, καθαρισμός ξερών χόρτων, τοποθέτηση γεννητριών ώστε να υπάρχει υδροδότηση της περιοχής), η προστασία της δημόσιας υγείας με την συνέχιση της συλλογής αμιάντου από τους δημόσιους χώρους που έχει σταματήσει και να δοθούν άμμεσα τα επιδόματα επιβωσης και οικοσυσκευής στους δικαιούχους (που έπρεπε να είχαν δοθεί εδώ και μήνες) καθώς και η διάθεση των χρημάτων του Ερανικού λογαριασμού να γίνει με διαφάνεια.

Επίσης να υλοποιηθεί η προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Υποδομών για έργα οδοποιίας, καθώς επίσης να πιέσουν τις αρμόδιες αρχές (Περιφέρεια, υπουργεία κλπ.) για την προστασία και αναβάθμιση συνολικά της περιοχής (αποκατάστασης του παραλιακού μετώπου, διάσωση παράκτιου οικοσυστήματος, προστασία ακτών από διάβρωση, βελτίωση φωτισμού κλπ).

Υποψήφιοι Δήμαρχοι Μαραθώνα 2019
Υποψήφιοι Δήμαρχοι Μαραθώνα 2019: Ευάγγελος Κυπαρίσσης, Σπύρος Λιβαθινός, Στέργιος Τσίρκας και Νίκος Χατζηγιάννης

Ακολουθεί η διακήρυξη των υποψηφίων δημάρχων, σύμφωνα με κείμενο που εξεδόθη στις 24 Μαϊου 2019:


Εμείς οι υπογράφοντες υποψήφιοι Δήμαρχοι Μαραθώνα

Δεσμευόμαστε ότι θα αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα η αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου και υποσχόμαστε ότι θα είμαστε δίπλα στους δοκιμαζόμενους κατοίκους του Ματιού, του Νέου Βουτζά, της Αμπελούπολης, του Αγ. Ανδρέα και του Προβάλινθου. Η υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλάβαμε στη δημόσια συζήτηση (DEBATE) στις 19/5/2019 θα αποτελεί μόνιμη επιδίωξη μας όπως και η αντιμετώπιση των αναγκών των ανθρώπων που διαμένουν στις πυρόπληκτες περιοχές.

Συγκεκριμένα δεσμευόμαστε:

 • Να υλοποιήσουμε, χωρίς καθυστέρηση, την Προγραμματική Σύμβαση των 15.2 εκ. ευρώ, που έχει υπογραφεί με το Υπουργείο Υποδομών, για την πραγματοποίηση έργων οδοποιίας και συνοδών υδραυλικών έργων, ΜΟΝΟ στις πληγείσες περιοχές. Ως την έναρξη αυτών των έργων να επιδιορθωθούν τα κατεστραμμένα οδοστρώματα των δρόμων, τα οποία είναι γεμάτα λακκούβες και αποτελούν παγίδες θανάτου.
 • Να προβούμε άμεσα με τις πιστοποιημένες εταιρείες συλλογής αμιάντου, στον καθαρισμό των Δημόσιων χώρων, από τα καμένα κομμάτια ελλενίτ, ώστε να μην απειλείται πλέον η δημόσια υγεία.
 • Να συνδράμουμε, ως Δήμος, στο έργο του καθαρισμού των πληγεισών περιοχών από τα καμένα κλαδιά και γενικώς ότι απομένει μετά την υλοτόμηση και απομάκρυνση των κορμών των δένδρων, ώστε οι περιοχές αυτές να μην θυμίζουν πλέον βομβαρδισμένο τοπίο, όπως είναι σήμερα.
 • Να φροντίσουμε, τα χρήματα του Ερανικού λογαριασμού να διατεθούν με διαφάνεια και δικαιοσύνη σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
 • Να μεριμνήσουμε ώστε να δοθούν άμεσα στους δικαιούχους τα επιδόματα επιβίωσης και Οικοσκευής.
 • Να ενεργοποιήσουμε το Γραφείο Υπηρεσίας Δόμησης στο Δήμο Μαραθώνα.
 • Να αναδιοργανώσουμε τις Υπηρεσίες του Δήμου και ειδικά την Τεχνική Υπηρεσία, ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματικές και πιο φιλικές στον δημότη.
 • Να πιέσουμε το Υπουργείο Υποδομών να προβεί άμεσα στην υλοποίηση έργων για να σταματήσει η διάβρωση των ακτών στις καμένες περιοχές.
 • Να συνεργαστούμε με την Περιφέρεια για τη διάσωση του παράκτιου Οικοσυστήματος στο Μάτι και αποκατάστασης του παραλιακού μετώπου.
 • Να στηρίξουμε τις προσπάθειες που γίνονται για τη δενδροφύτευση των πρώην καταπράσινων περιοχών, σε δημόσιους ή κοινόχρηστους χώρους, αποδεχόμενοι σχετικές χορηγίες και φροντίζοντας να μην επιβαρύνονται οι κάτοικοι με τους λογαριασμούς του νερού, τουλάχιστον ως το τέλος του 2019, επειδή ποτίζουν οι ίδιοι τα δένδρα που φυτεύουν.
 • Να συμβάλλουμε στην Πυρασφάλεια της περιοχής με την έγκαιρη συντήρηση των πυροσβεστικών κρουνών, την εκπόνηση σχεδίου πολιτικής προστασίας, την οργάνωση εκπαιδευτικών ασκήσεων καθώς και τον έγκαιρο καθαρισμό των ξερών χόρτων στις ρεματιές, στους κοινόχρηστους χώρους και στις άκρες των δρόμων. Να τοποθετηθούν γεννήτριες στα Αντλιοστάσια του νερού ώστε να υπάρχει υδροδότηση της περιοχής όταν έχει διακοπή ρεύματος.
 • Να φροντίσουμε να τοποθετηθούν προστατευτικές μπάρες στους επικίνδυνους δρόμους του Νέου Βουτζά για την αποφυγή ατυχημάτων, τώρα που δεν υπάρχουν πλέον δένδρα για να οριοθετούν το δρόμο ειδικά τη νύχτα.
 • Να αποκαταστήσουμε, το σύνολο του Δημοτικού Φωτισμού, σε συνεργασία με τη ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να μην υπάρχουν πλέον σκοτεινοί δρόμοι, ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που φυσάει, βρέχει ή χιονίζει.
 • Να προτείνουμε στην Περιφέρεια, να ξεκινήσει άμεσα η μελέτη για την οριοθέτηση και διευθέτηση των 4 ρεμάτων του Ν. Βουτζά, έργο το οποίο θεωρούμε απολύτως απαραίτητο για την εφαρμογή του αναθεωρημένου Σχεδίου Πόλης το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί με ολοκλήρωση της διάνοιξης των τυφλών οδών, και τη διεύρυνση άλλων ώστε να μην υπάρχουν αδιέξοδα ή στενοί αδιάβατοι δρόμοι.
 • Να αποκαταστήσουμε όλες τις Παιδικές χαρές του Οικισμού και να μετατρέψουμε τους κοινόχρηστους χώρους, σε χώρους Πράσινου.
 • Να διορθωθούν οι διαρροές νερού, που κατακλύζουν οδούς του Οικισμού και επίσης να αντιμετωπιστούν θέματα χαμηλής πίεσης στην υδροδότηση περιοχών στα υψηλότερα σημεία του Οικισμού.
 • Να τοποθετηθούν ειδικά κάγκελα για να τοποθετούνται οι κάδοι απορριμμάτων, οι οποίο ανατρέπονται από τους δυνατούς ανέμους στην περιοχή μας. Επίσης να οριοθετηθούν οι χώροι στους οποίους τοποθετούνται οι κάδοι.
 • Να δοθούν σε όλους τους δικαιούχους τα επιδόματα επιβίωσης και οικοσκευής, τα οποία έπρεπε να είχαν δοθεί από τις πρώτες εβδομάδες, μετά την καταστροφή.

24 Μαΐου 2019

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΑΡΑΘΩΝΑ (με αλφαβητική σειρά):

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΒΑΘΙΝΟΣ

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΤΣΙΡΚΑΣ

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ