Συγκέντρωση επί της λεωφόρου Μαραθώνος θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 8 Μαρτίου σύσσωμες οι συλλογικότητες των πυρόπληκτων κατοίκων της Ανατολικής Αττικής προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής.

Η πρωτοβουλία για την κινητοποίηση ανήκει στον «Οικοδομικό Συνεταιρισμό οικιστών Γεροτσακουλίου Ο Προβάλινθος» μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσής του στις 23 Φεβρουαρίου και χαίρει της ενεργής στήριξης και συμπαράστασης των υπόλοιπων επιτροπών, συλλόγων και ομάδων πυροπλήκτων (Κόκκινο Λιμανάκι, Μάτι, Νέος Βουτζάς κ.ά) αλλά και δημοτικών παρατάξεων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ενημερωτική ανάρτηση κατοίκου που συμμετείχε στη Γ.Σ. «η διαμαρτυρία μας δεν θα περιλαμβάνει κλείσιμο του δρόμου, δεδομένου ότι σκοπός μας δεν είναι να ταλαιπωρήσουμε τους συμπολίτες μας, αλλά να υπενθυμίσουμε στην πολιτεία ότι τα προβλήματα που προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα, 19 μήνες μετά».

Ως σημείο συγκέντρωσης έχει οριστεί η συμβολή της λεωφόρου Μαραθώνος (29ο χλμ) με την οδό Μικράς Ασίας ενώ η διαμαρτυρία υπολογίζεται να διαρκέσει από τις 10:00 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι. «23 Ιουλίου 2018 ώρα μηδέν… 19 μήνες και 14 ημέρες μετά το μηδέν παραμένει! Η υπομονή εξαντλείται, η απόγνωση θεριεύει! Σας καλούμε όλους να ενώσουμε τη φωνή μας για την άμεση αποκατάσταση των πληγών που άφησε πίσω της η φονική πυρκαγιά», αναγράφει στο κάλεσμά του για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ο «Οικοδομικός Συνεταιρισμός οικιστών Γεροτσακουλίου Ο Προβάλινθος».

Όπως αναφέρει η Επιτροπή Πληγέντων από το Κόκκινο Λιμανάκι που θα δώσει το παρών στη διαμαρτυρία «μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες ενός ατομικού και συλλογικού αγώνα των κατοίκων προκειμένου να επανέλθει η περιοχή σε μια κανονικότητα. Μπορεί 19 μήνες τώρα, τα επιμέρους προβλήματα να είναι διαφορετικά για τον καθένα μας ο στόχος όμως είναι ένας και κοινός. Χωρίς πολλά και μεγάλα λόγια η Επιτροπή Πληγέντων από το Κόκκινο Λιμανάκι θα είναι παρούσα στη διαμαρτυρία του Προβάλινθου την Κυριακή 8 Μαρτίου (Λεωφ.Μαραθώνος & Μικράς Ασίας) και σε κάθε διαμαρτυρία με σκοπό την αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής».

Από την πλευρά της η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων – Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ) σημειώνει ότι «στηρίζει τις κινητοποιήσεις κατοίκων που αναδεικνύουν τις καθυστερήσεις για την αποκατάσταση και ανάπλαση της περιοχής μας» και συμπληρώνει ότι «θα ενισχύει με την παρουσια και τις δρασεις της, όλες εκείνες τις ενέργειες που διατηρούν επικαιρη την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων από την καταστροφική πυρκαγιά της 23/07/2018».

Το παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της προσεχούς Κυριακής θα δώσουν και μέλη της πολυπληθούς facebook ομάδας, #Act4Mati Πληγέντες Ανατολικής Αττικής 23/7/2018, ενώ τη συμπαράστασή τους έχουν εκφράσει επίσης: η Ένωση Πυρόπληκτων Ανατολικής Αττικής, ο Σύλλογος Γεροτσακουλι Νέου Βουτζά και ο Σύνδεσμος Συλλόγων του Δήμου Μαραθώνα.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες ώστε στις 15 Μαρτίου να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των μελών της facebook ομάδας #Act4Mati (αριθμεί 2.830 μέλη) με τη συμμετοχή των κατοίκων όλων των πυρόπληκτων περιοχών ώστε να αποφασιστούν από κοινού οι επόμενες μορφές κινητοποίησης. Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο διαχειριστής της ομάδας στο facebook, «Θα θέλαμε να οργανώσουμε την Κυριακή 15 Μαρτίου στις 10:30 μία συγκέντρωση των μελών της ομάδας μας #Act4Mati με την ελπίδα αυτή να αποτελέσει γενική πρόσκληση όλων των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών με αποκλειστικό αντικείμενο τις προτάσεις σας και την επιλογή της καταλληλότερης μορφής κινητοποίησης ως αντίδραση στην αδιαφορία, την ολιγωρία και την απίστευτη βραδύτητα κινήσεων και αποφάσεων της πολιτείας για την αποκατάσταση των περιοχών μας.»

Επίσης εντός Μαρτίου είναι προγραμματισμένη και μία ειδική ημερίδα διαμαρτυρίας με θέμα «Δράση – Αποκατάσταση – Δικαίωση». Την εκδήλωση διοργανώνει η Ένωση Πυρόπληκτων Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Συλλόγων Δήμου Μαραθώνα. Όπως αναφέρει η Ένωση Πυρόπληκτων στο κάλεσμά της: «Μετά την διαπιστωμένη αδράνεια τον υπηρεσιών καθώς και την αποτυχία της μη κερδοσκοπικής εταιρίας που δημιουργήθηκε από την Π.Ν.Π πράξη νομοθετικού περιεχομένου (Μάτι Ξανά ΑΜΚΕ), καλούμε τους Δημάρχους Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου αλλά και όλους τους δημοτικους συμβουλους/ βουλευτες ανατολικης Αττικης/ και του αρμόδιους υπουργούς σε διάλογο. Στην εκδήλωση καλούμε επίσης και τους Συλλόγους της πληγείσας περιοχής. Η εκδήλωση θα γίνει στον κινηματογράφο Αλίκη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μαραθώνα (πρώην αμερικανική βάση) Κυριακή, 22 Μαρτίου και ώρα 10:30 π.μ.».