Πριν από οχτώ μήνες ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωνε οτι οι εγκαυματίες από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική στο εξής θα μπορούσαν να έχουν στην διάθεσή τους ό,τι χρειαζόταν (κρέμες, λοσιόν, ειδικά γάντια) με δαπάνη του κράτους.

«Πριν από έναν χρόνο χάσαμε 102 ανθρώπους με τραγικό τρόπο και με προφανείς τις ευθύνες του ελληνικού κράτους. Κάποιοι κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα από αυτό το δράμα και δεν μπορώ να ανεχθώ αυτοί οι άνθρωποι να ταλαιπωρούνται», δήλωσε στις 22 Ιουλίου 2019 μετά την επίσκεψη του στον ΕΟΠΥΥ ο κ. Κικίλιας. «Συγκαλώ αύριο εκτάκτως το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, το οποίο παίρνει απόφαση, ώστε τα επιθέματα σιλικόνης, οι αλοιφές και ό,τι άλλο προκύπτει ή ότι χρειάζονται με βάση τις γνωματεύσεις των γιατρών τους, να μπορούν να πηγαίνουν στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ της περιοχής τους ή στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ και με τη γνωμάτευση ότι έχουν νοσηλευθεί για εγκαύματα, να παίρνουν δωρεάν από τον ΕΟΠΥΥ τα συγκεκριμένα υλικά που απαιτούνται», σημείωσε.

Μέχρι τότε πλήρωνε το Ίδρυμα Λάτση. Στις αρχές Νοεμβρίου 2019 ταυτόχρονα με την εκδήλωση του Παρατηρητηρίου για το Μάτι με θέμα την «καθημερινότητα με το εγκαυμα» το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ αποφασίζει να χορηγούνται στους 62 εγκαυματίες τα σκευάσματα αυτά χωρίς να πληρώνουν. Αλλά τους επόμενους μήνες δεν γίνεται το παραμικρό. Την ωρα που γραφονται οι γραμμές αυτές, το Ίδρυμα Λάτση πληρώνει ακόμα και το κράτος είναι για μία ακόμα φορά υπερήμερο και ασυνεπές.

Τι έχει συμβεί; Ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας πραγματι είχε δώσει εντολή στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ να προχωρήσουν τις σχετικές διαδικασίες αλλά οταν το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ αποφασισε τον Νοέμβριο, αγνοούσε ότι χρειαζόταν σχετική υπουργική απόφαση που θα εξειδίκευε την πολιτική βούληση και ταυτόχρονα υπογραφή συμβάσεων με τους προμηθευτές.

Να σημειωθεί ότι τα σκευάσματα για τους εγκαυματίες θεωρούνται παραφάρμακα δηλαδή OTC (over the counter) και συνήθως ακόμα και αν συνταγογραφηθούν πληρώνονται από την τσέπη του ασθενούς. Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι από τους εγκαυματίες του Ματιού θα πρέπει να δώσουν από την τσέπη τους 500 και 600 ευρώ για να αποζημιωθούν στη συνέχεια από τον οργανισμό. Αλλά παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ έβγαλε ανακοίνωση της διοίκησής του την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου οτι οι εγκαυματίες αποζημιώνονται, στο μητρώο των εγκαυματιών εχει καταγεγραμμένους μόλις δύο από τους 62. Τους υπόλοιπους λέει δεν τους γράφει για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ο λόγος σύμφωνα με υπηρεσιακό παράγοντα είναι πιο απλός, εάν τα OTC δίνονται δωρεάν, όπως δεν συμβαίνει για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, τότε αυτό θα πρέπει να ισχύσει πλην των εγκαυματιών και για πολλές άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων που θα ζητούν φαρμακα over the counter και για αυτό ο Οργανισμός επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρχουν αριθμητικά κλειστές ομάδες δικαιούχων.

Για ένα μεγάλο διάστημα οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ ζητούσαν από νοσοκομεία οπως ο Ευαγγελισμός ή το Λάτσειο στη Δυτική Αττική να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες του Οργανισμού για να δίνονται εγκρίσεις για συνταγογραφήσεις χωρίς ομως να λένε ακόμα και στους υπηρεσιακούς προϊσταμένους του ΕΟΠΥΥ τι φταίει στην πραγματικότητα. Την πλήρη εικόνα την εδωσε στους εκπροσώπους των εγκαυματιών μόλις την περασμένη εβδομάδα η αντιπρόεδρος του οργανισμού κ. Θεανώ Καρποδίνη. Καλού κακού εκείνοι έχουν και για εφέτος διασφαλισμένη την υποστήριξη του Ιδρύματος Λάτση καθώς η… φροντίδα του κράτους εχει αργήσει μέχρι τώρα 8 μήνες.

Σήμερα, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Υγείας κ. Β. Κικίλιας συναντιέται με τους εκπροσώπους των εγκαυματιών για να προσπαθήσει να λύσει τον γόρδιο δεσμό ενός προβλήματος που η κυβέρνηση νόμιζε ότι είχε λυθεί.

Τάσος Τέλλογλου
Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1986 από την εφημερίδα Πρώτη, ενώ από το 1989 γράφει στην Καθημερινή. Μετά από 7 χρόνια ως ανταποκριτής για ελληνικά μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία, συνεργάστηκε με τον Αλέξη Παπαχελά και τον Παύλο Τσίμα στην εκπομπή Μαύρο Κουτί και από το 2004 ως το 2007 ήταν αρχισυντάκτης της εκπομπής Φάκελοι, στην οποία εργάστηκε μέχρι το 2013. Από το 2013 μέχρι το 2016 παρουσίαζε εκπομπή έρευνας στο Star Channel. Είναι συνεργάτης του inside story από την δημιουργία του και μέλος της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία.