Κάτοικοι στο Κόκκινο Λιμανάκι προς Κ. Μητσοτάκη: Υπάρχουν προβλήματα που χρονίζουν

Κατεδάφιση στο Κόκκινο Λιμανάκι. Εικόνα: Αλέξανδρος Κατσής/Παρατηρητήριο για το Μάτι

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυρόπληκτοι στο Κόκκινο Λιμανάκι, τα οποία τείνουν να γίνουν χρόνια και εμποδίζουν την προσπάθεια ανοικοδόμησης και αποκατάστασης, επισημαίνει σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η Επιτροπή Κατοίκων της περιοχής. Όπως αναφέρει «παρά τη θεσμοθέτηση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας (ΑΜΚΕ) “Μάτι ξανά” υπάρχουν προβλήματα στην περιοχή που χρονίζουν για τα οποία παρατηρείται στασιμότητα και διαπιστώνεται αδυναμία επίλυσής μέσω της νεοσυσταθείσας εταιρείας».

Τα προβλήματα αυτά σχετίζονται με τον ανακριβή δασικό χάρτη, πολεοδομικά θέματα και τα αντιπλημμυρικά έργα. Επίσης η Επιτροπή Κατοίκων τονίζει την επιτακτική ανάγκη για την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων της Πολιτείας ήτοι την ολοκλήρωση της περισυλλογής του αμιάντου, των κατεδαφίσεων των ετοιμόρροπων κτιρίων, της απομάκρυνσης της καμένης φυτικής ύλης, της οριοθέτησης των ρεμάτων της περιοχής.

Κλείνοντας την επιστολή της, η Επιτροπή Κατοίκων ζητά από τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη με την παρουσία των κ.κ. υπουργών Ανάπτυξης, Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υφυπουργών παρά τω Πρωθυπουργώ και Περιβάλλοντος, Γενικών Γραμματέων και Συμβούλων των εμπλεκομένων υπουργείων, περιφερειάρχη Αττικής και δημάρχου Ραφήνας. «Στη σύσκεψη αυτή, που αναμένουμε να πραγματοποιηθεί σύντομα, επιθυμούμε να τεθούν τα προβλήματα, να προταθούν λύσεις και να ληφθούν αποφάσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αποτελεσματική λειτουργία της ΑΜΚΕ, την υλοποίηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και την απαρχή της αναγέννησης του μαρτυρικού τόπου μας» αναφέρουν οι κάτοικοι.

Ολόκληρη η επιστολή της Επιτροπής Κατοίκων στο Κόκκινο Λιμανάκι:

Προς: Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κο Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα επιθυμούσαμε να σας κοινοποιήσουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της πληγείσας περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι και τα οποία δυσχεραίνουν την προσπάθειά τους για την ανακατασκευή των κατοικιών και το ζωντάνεμα του οικισμού. Παρά τη θεσμοθέτηση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας (ΑΜΚΕ) «Μάτι ξανά» υπάρχουν προβλήματα στην περιοχή που χρονίζουν για τα οποία παρατηρείται στασιμότητα και διαπιστώνεται αδυναμία επίλυσής μέσω της νεοσυσταθείσας εταιρείας.

Α. Ανακριβής Δασικός Χάρτης.
Οι εκτάσεις στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι αποτελούν κλήρους της αγροτικής νομοθεσίας, και οι αρμόδιες αρχές θα έπρεπε να είχαν προβεί σε απόσυρση των χαρτών δασικού και αναδάσωσης.
Αναφορικά με τις πρόσφατες ενέργειές μας, που σχετίζονται με τους εν λόγω χάρτες θέτουμε υπ΄ όψιν σας ότι οι αρμόδιοι σύμβουλοι προβάλλουν το επιχείρημα της επικύρωσης από τη Δημόσια Υπηρεσία «Πολιτικής Γης» του περιγράμματος της έκτασης που εστάλη στον Γενικό Γραμματέα κ. Αραβώση, μετατοπίζοντας έτσι την ευθύνη και δημιουργώντας νέες καθυστερήσεις. Παράλληλα, στο πλαίσιο ανάρτησης του δασικού χάρτη κατατέθηκε αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος για την εν λόγω περιοχή.
Γεγονός αποτελεί πλέον και η σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής από το ΥΠΕΝ για την επίλυση των δασικών θεμάτων, όμως οι εργασίες της επιτροπής αυτής και η λήψη αποφάσεων θα καθυστερήσουν. Δυστυχώς, στην αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια καθυστερήσεων, οπότε πρέπει να δοθεί άμεσα προτεραιότητα σε αυτή.
Τέλος, δεν δόθηκε ως όφειλε για να διευκολύνει τους κατοίκους παράταση στον αναρτημένο δασικό χάρτη της πληγείσας περιοχής, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας.
Σε αυτό το σημείο κύριε Πρωθυπουργέ ζητούμε την παρέμβασή σας ώστε να καταστεί εφικτή μια νέα παράταση δύο μηνών στην Ανατολική Αττική από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, διότι αρκετοί συνάνθρωποί μας έχουν χάσει συγγενικά πρόσωπα και περιουσίες και δεν έχουν καταθέσει ενστάσεις κατά της ανάρτησης του δασικού χάρτη λόγω της έκτακτης ανάγκης που βίωσαν στη φονική πυρκαγιά. Αυτό δύναται και πρέπει να νομοθετηθεί τις επόμενες μέρες.

Β. Πολεοδομικά θέματα.
Στην εντός σχεδίου περιοχή στο Κόκκινο Λιμανάκι του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου έχουν προκύψει ζητήματα που σχετίζονται με την έκδοση οικοδομησιμοτήτων, τα ρυμοτομούμενα τμήματα και τα υψομετρικά (μηκοτομές). Τα θέματα αυτά είχαν εντοπιστεί από την Επιτροπή, είχαν διαβιβαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά δεν έτυχαν της απαραίτητης προσοχής από την προηγούμενη διοίκηση. Έτσι, καθυστερεί η έκδοση των αδειών και προκύπτουν αλλαγές στο εμβαδόν, όσον αφορά τις ανακατασκευές των πληγέντων κτιρίων.
Είναι παράλογο να εκδίδονται άδειες ανακατασκευής κτισμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές και να είναι τόσο δύσκολη η αδειοδότηση στην εντός σχεδίου περιοχή. Απαραίτητη για τη διευκόλυνση των επισκευών και ανακατασκευών είναι και η αύξηση των δόσεων με παράλληλη μείωση του ποσοστού χρηματοδότησης κατά την πρόοδο των εργασιών και η επιτάχυνση της διαδικασίας χαρακτηρισμού των κτισμάτων ως ασύμφορων.

Γ. Αντιπλημμυρικά έργα.
Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι μελέτες αντιπλημμυρικών έργων και η στήριξη των πρανών στο παραλιακό μέτωπο. Παρατηρούνται συνεχή φαινόμενα κατάρρευσης.
Ζητούμε τη γνωστοποίηση των συνολικών μελετών που αφορούν την περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι και το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής τους.

Δ. Άμεση Κύρωση της Πράξης Εφαρμογής
Με την Κύρωση της Πράξης Εφαρμογής στο Κόκκινο Λιμανάκι ευελπιστούμε ότι θα επιλυθούν τα ανωτέρω πολεοδομικά προβλήματα.
Με την Κύρωση της Πράξης Εφαρμογής των κοινόχρηστων χώρων θα δοθεί τέλος στην αδυναμία δενδροφύτευσης της περιοχής, εγκατάστασης παιδικής χαράς για τα παιδιά του οικισμού και δημιουργίας χώρου συγκέντρωσης των κατοίκων.

E. Άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων της πολιτείας.
Ολοκλήρωση της περισυλλογής του αμιάντου, των κατεδαφίσεων των ετοιμόρροπων κτιρίων, της απομάκρυνσης της καμένης φυτικής ύλης, της οριοθέτησης των ρεμάτων της περιοχής.

Για την επίλυση των ανωτέρω σοβαρών θεμάτων που απασχολούν την πληγείσα περιοχή ελπίζουμε στην προσωπική σας ευαισθησία και ζητούμε να δοθεί η εντολή από εσάς να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με την παρουσία των κ.κ. Υπουργών Ανάπτυξης, Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υφυπουργών παρά τω Πρωθυπουργώ και Περιβάλλοντος, Γενικών Γραμματέων και Συμβούλων των εμπλεκομένων Υπουργείων, Περιφερειάρχη Αττικής και Δημάρχου Ραφήνας.
Στη σύσκεψη αυτή, που αναμένουμε να πραγματοποιηθεί σύντομα, επιθυμούμε να τεθούν τα προβλήματα, να προταθούν λύσεις και να ληφθούν αποφάσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αποτελεσματική λειτουργία της ΑΜΚΕ, την υλοποίηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και την απαρχή της αναγέννησης του μαρτυρικού τόπου μας.

Θα ήταν τιμή για όλους εμάς η παρουσία σας και προάγγελος ευχάριστων εξελίξεων για την περιοχή.

Με Τιμή
Η Επιτροπή Πληγέντων
Περιοχής Κόκκινο Λιμανάκι