Σε κακή κατάσταση παραμένουν τα ελαιόδεντρα επί της Μαραθώνος

Σύγκριση πριν και μετά

Προβληματική εξακολουθεί να είναι η φροντίδα των ελαιόδεντρων που μεταφυτεύτηκαν στη Λεωφόρο Μαραθώνος λίγους μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018.

Με το πλημμελές πότισμα των δέντρων, κάποια εκ των οποίων υπεραιωνόβια, που κινδυνεύουν να ξεραθούν εντελώς, είχε ασχοληθεί τον Αύγουστο το Παρατηρητήριο για το Μάτι και όπως φάνηκε και την Κυριακή του Μαραθωνίου (10/11), λίγα πράγματα έχουν βελτιωθεί έκτοτε.

Πρόκειται για συνολικά 60 δέντρα (τέσσερα από αυτά είναι ηλικίας άνω των 600 ετών), που μεταφύτευσε το Νοέμβριο του 2018 η ΕΡΓΟΣΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και με έξοδα που κάλυψε η ίδια και το Βοτανικό Ίδρυμα Klorane ως χορηγός. Τα 56 βρίσκονται στην εδαφική επικράτεια του δήμου Μαραθώνος και τέσσερα σε εκείνη του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου. Η μεταφύτευση εκτείνεται σε μήκος περίπου 4 χιλιομέτρων επί της Λεωφόρου Μαραθώνος από την πρώτη είσοδο του Νέου Βουτζα έως και λίγο μετά την τρίτη είσοδο.

Σε μερικές από τις ελιές μπροστά στο Αθλητικό Κέντρο του Νέου Βουτζά έχει τοποθετηθεί σύστημα αυτόματου ποτίσματος από τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου και με τον τρόπο αυτό σώθηκε τελικά και το δεύτερο από τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα. Όμως για τις υπόλοιπες που ανήκουν στο Δήμο Μαραθώνα δεν έγινε κάτι συστηματικό και η κατάσταση ως προς την εικόνα των ελαιόδεντρων παραμένει μέχρι και σήμερα η ίδια όπως αυτή που αντίκρυσε το Παρατηρητήριο για το Μάτι το καλοκαίρι.

Επίσης, όπως αναφέρουν από την πλευρά των δωρητών, το πρόβλημα επιδεινώθηκε με την απώλεια του διοικητή του εθελοντικού σταθμού πυρόσβεσης του Νέου Βουτζά και του Προβάλινθου, Γιάννη Δαμιανόγλου που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο το Σεπτέμβριο και ο οποίος πότιζε εθελοντικά και τα δέντρα προσπαθώντας να τα σώσει.