Ολοκληρώθηκε η πρώτη εργολαβία καθαιρέσεων «κόκκινων» σπιτιών στο Μάτι

Κατεδάφιση στο Μάτι . Εικόνα: Αλέξανδρος Κατσής/Παρατηρητήριο για το Μάτι

Ο Γιάννης Κωλέττης είναι από τους τυχερούς. Το συνεργείο εχει μπει εδώ και μερικές μέρες στο σπίτι, εχει «ξύσει» του τοίχους, το κοντέινερ εξω απο την αυλή γεμίζει διαρκώς. Όπως και το αγχος του για το αν τελικά θα φτάσουν τα 48.000 ευρώ που έχουν δοθεί για την ανακατασκευή του σπιτιού του. «Πήρα τα μισά τώρα και τα άλλα μισά θα τα πάρω αφού τελειώσω, αλλά πρέπει να τα βρω για να τελειώσω». Ο Γιάννης, ένας επιζών της φωτιάς της 23ης Ιουλίου 2018, είναι άνεργος.

Ο Γιάννης Κωλέττης μέσα σε αυτό που κάποτε ήταν το παράθυρο του σπιτιού του © Αλέξανδρος Κατσής

Οσοι εχουν στα χέρια τους αποφάσεις για να προχωρήσουν στην ανοικοδόμηση των κατοικιών τους θα μπορούσαν να τις εκχωρήσουν στις τράπεζες για να χρηματοδοτηθούν με το υπόλοιπο του ποσού που χρειάζεται ως την ολοκλήρωση της ανακατασκευής, αλλά για την ώρα μόνο η Εθνική Τράπεζα φαίνεται να δίνει παρόμοιες πιστώσεις.

Το πρόγραμμα της κατεδαφισης των πρώτων 120 «κόκκινων» σπιτιών ολοκληρώνεται © Αλέξανδρος Κατσής

Ο εργολάβος που συναντήσαμε στο Κόκκινο Λιμανάκι να προχωράει στην κατεδάφιση ενός σπιτιού λέει στο Παρατηρητήριο για το Μάτι ότι «η εργολαβία για την καθαίρεση 120 κόκκινων κατοικιών (μη κατοικίσιμων που πρέπει να κατεδαφιστούν) έχει σχεδόν ολοκληρωθεί» την ίδια ώρα που ο Χρήστος Αναγνώστου μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων στο Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ) και της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Μάτι Ξανά», που σύστησε η Βουλή παρατηρεί ότι θα έπρεπε στις καθαιρέσεις σπιτιών που ολοκληρώνονται να εχουν «επιλεγεί οι περιπτώσεις δικαιούχων που έχουν χάσει την πρώτη τους κατοικία έναντι εκείνων που διατηρούν παραθεριστική κατοικία στην περιοχή».

Ο αριθμός αδείας της προηγούμενης κατεδάφισης © Αλέξανδρος Κατσής

Το κρατος είναι δύσκολο να κάνει έναν παρόμοιο διαχωρισμό από τις φορολογικές δηλώσεις κάτι που κάνει για παράδειγμα η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ στο δικό της πρόγραμμα αιτήσεων για την επανακατασκευή κατοικιών (υποβλήθηκαν πάνω από 70 αιτήσεις που εκτιμώνται τώρα από ιδιώτες μηχανικούς).

Σακιά αμιάντου σκεπασμένα με μία τάβλα © Αλέξανδρος Κατσής

Ταυτόχρονα προχωρούν και οι τέσσερις εργολαβίες για τη συγκέντρωση και μεταφορά του αμιάντου που σε πολλές περιπτώσεις εμποδίζει την ανακατασκευή των κατοικιών. Στο εμβληματικό κτίριο του ξενοδοχείου «Bella Vista» του Νέου Βουτζά τα συνεργεία έχουν συγκεντρώσει τη «σοδειά» τους σε μεγάλους σάκους και ετοιμάζονται να μεταφέρουν το τοξικό οικοδομικό υλικό που βρίσκεται παντού στην περιοχή. Είναι πάντως βέβαιο ότι για την ολοκλήρωση της συλλογής του αμιάντου θα χρειαστεί και ένα ακόμα τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν δοθεί (4 εκατομμύρια από τον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος).

Τάσος Τέλλογλου
Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1986 από την εφημερίδα Πρώτη, ενώ από το 1989 γράφει στην Καθημερινή. Μετά από 7 χρόνια ως ανταποκριτής για ελληνικά μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία, συνεργάστηκε με τον Αλέξη Παπαχελά και τον Παύλο Τσίμα στην εκπομπή Μαύρο Κουτί και από το 2004 ως το 2007 ήταν αρχισυντάκτης της εκπομπής Φάκελοι, στην οποία εργάστηκε μέχρι το 2013. Από το 2013 μέχρι το 2016 παρουσίαζε εκπομπή έρευνας στο Star Channel. Είναι συνεργάτης του inside story από την δημιουργία του και μέλος της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία.