Ραφήνα: €1,5 εκατ. από Mytilineos και ΕΛΠΕ για την «αναγέννηση» δύο σχολικών συγκροτημάτων

Συνολικά η δημοτική αρχή της Ραφήνας εχει κινητοποιήσει με τη βοήθεια χορηγών, πόρους 12 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των υποδομών του δήμου μετά τις 23 Ιουλίου 2018.

Το αναβαθμισμένο συγκρότημα του 1ου Γυμνασίου και Λυκείου Ραφήνας από τον όμιλο Mytilineos.

Δύο σχολικά συγκροτήματα της Ραφήνας «αναστήθηκαν» στην κυριολεξία χάρη στις παρεμβάσεις του ομίλου Mytilineos και των Ελληνικών Πετρελαίων δινοντας τη δυνατότητα σε 870 παιδιά να φοιτήσουν σε ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον σε σχέση με ο,τι ίσχυε μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Τα δύο αυτά εργα αποτελούν ισως την κορωνίδα της δραστηριότητας του δήμου Ραφήνας μετά την καταστροφική περσινή πυρκαγιά καθώς οι δύο δωρητές , ο όμιλος Mytilineos και τα ΕΛΠΕ κινητοποίησαν συνολικούς πόρους αξίας 1,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τα εργα παραδόθηκαν «με το κλειδί» στο χέρι στη δημοτική αρχή που εξασφάλισε τις σχετικές άδειες (συνολικά η δημοτική αρχή της Ραφήνας εχει κινητοποιήσει με τη βοήθεια χορηγών, πόρους 12 εκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση των υποδομών του δήμου μετά τις 23 Ιουλίου 2018).

Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ η παρέμβαση αφορά ενα συγκρότημα ειδικών σχολείων (είχε δημιουργηθεί για παιδιά με νοητική υστέρηση από ολόκληρη την Αττική) που καλύπτει όλη την Ανατολική Αττική. «Πρόκειται για παμπάλαια κτίρια που κατέρρεαν και είχαν χτιστεί στις αρχές της δεκαετίας του 60» είπε στο «Παρατηρητήριο για το Μάτι» ο Δήμαρχος Ραφήνας -Πικερμίου κ Βαγγέλης Μπουρνούς. Η φωτιά του Ιουλίου του 2018 αποτέλειωσε το κτίριο που είχε ήδη σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας και λειτουργικότητας.

O Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΠΕ κ. Γιάννης Παπαθανασίου, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Σοφία Ζαχαράκη και ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου κ. Ευάγγελος Μπουρνούς, εγκαινιάζουν το πλήρως ανακατασκευασμένο και ανακαινισμένο κτιριακό συγκρότημα.

Τα κτίρια ανακατασκευάστηκαν (σ.σ .βρίσκονται μέσα στο χώρο του κέντρου Υγείας Ραφήνας), δημιουργήθηκαν βιωματικά παρτέρια ενώ δόθηκε και πιστοποίηση ποιότητας του συγκροτήματος.

Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από:

• Τέσσερα κτίρια με συνολικό εμβαδόν 500 τ.μ. που στεγάζουν σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και φιλοξενούν 32 παιδιά Δημοτικού και Νηπιαγωγείου με ειδικές ικανότητες.

• Δύο κτίρια με συνολικό εμβαδόν 620 τ.μ. που στεγάζουν το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Ραφήνας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου φιλοξενούνται 45 παιδιά Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ηλικίας 15 – 23 ετών, με ειδικές ικανότητες.

Πριν – Μετά

Σύμφωνα με τον δωρητή, τον ομιλο ΕΛΠΕ: «Οι νέοι χώροι διαμορφώθηκαν πλήρως από τη θυγατρική του Ομίλου τεχνική εταιρεία ΑΣΠΡΟΦΟΣ, με βάση τις υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας, που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζονται από τον ΕΛΟΤ. Ο χρόνος υλοποίησης του Έργου ανακατασκευής – συνολικού κόστους 830.000 ευρώ – καθώς τα σχολεία ήταν σε λειτουργία έως τα μέσα Ιουνίου 2019. Το σύνολο των εργασιών στα πέντε από τα έξι κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο πραγματοποιήθηκαν τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες που μεσολάβησαν έως την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς».

Αναμόρφωση Γυμνασίου, Λυκείου και κλειστού γυμναστηρίου από τον όμιλο Mytilineos

Το συγκρότημα του Γυμνασίου και του Λυκείου που αναμόρφωσε ο ομιλος Mytilineos είχε πάρει οικοδομική αδεια το 1989 και πρωτολειτούργησε το 1992.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου για την παράδοση του έργου του ομίλου Mytilineos, παραβρέθηκαν η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος και του γειτονικού Κλειστού Γυμναστηρίου του Δήμου Ραφήνας -Πικερμίου είναι συνολικής αξίας 600.000 ευρώ.

Στα κτήρια που αναβαθμίστηκαν (συνολικής επιφάνειας 6.000 τ.μ.) καλύπτονται σήμερα οι εκπαιδευτικές ανάγκες 700 παιδιών και οι αθλητικές δραστηριότητες 1.000 παιδιών, από διάφορες περιοχές του πυρόπληκτου Δήμου Ραφήνας και όμορων Δήμων.

Συμφωνα με τον δωρητή, τον Όμιλο Mytilineos:

«…Ο Τομέας Έργων EPC – METKA της MYTILINEOS, μετά από σειρά ερευνών και μελετών επέλεξε τις πιο σύγχρονες επεμβάσεις στο εν λόγω σχολικό συγκρότημα, ώστε να εξασφαλιστεί εκτός από τη συντήρηση και η μέγιστη δυνατή ενεργειακή εξοικονόμηση.

Συγκεκριμένα, οι επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης που επιλέχθηκαν να υλοποιηθούν αφορούν τόσο στο εξωτερικό κέλυφος των κτηρίων (αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων και μονώσεων οροφής γυμναστηρίου), όσο και στα ηλεκτρομηχανολογικά τους συστήματα (θέρμανση, ψύξη, φωτισμός και διαχείριση θερμού νερού).

Με αυτές τις ενέργειες, το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνεται φτάνει το 45% για το σχολείο και το 40% για το γυμναστήριο, συγκριτικά με την προϋφιστάμενη κατάσταση.

Ταυτόχρονα ωστόσο, υλοποιήθηκαν και επιπλέον παρεμβάσεις που κρίθηκαν αναγκαίες για τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας, της λειτουργικότητας, καθώς και προστασίας των μαθητών και διδασκόντων:

• Μελέτη ενεργειακής πυροπροστασίας,

• Συστήματα σκίασης αιθουσών, κλειστού γυμναστηρίου και η ανέγερση νέου στεγάστρου εξωτερικών κερκίδων σχολείου,

• Εγκατάσταση νέου ανελκυστήρα ΑΜΕΑ και βελτίωση εξωτερικών προσβάσεων ΑΜΕΑ,

• Επισκευές και συντήρηση των όψεων και των στοιχείων φέροντος οργανισμού,

• Εγκατάσταση νέου συστήματος αντικεραυνικής προστασίας και συστήματος προστασίας από κρουστικές υπερτάσεις,

• Συντήρηση και εμπλουτισμός χώρων πρασίνου,

• Ανακατασκευή περιμετρικής περίφραξης και μάντρας, καθώς και κιγκλιδωμάτων δώματος σχολείου.»

Το σύνολο των επεμβάσεων που εγιναν στους μήνες που δεν λειτούργησαν τα σχολεία ολοκληρώθηκε έγκαιρα ώστε να είναι έτοιμο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο Τομέας Έργων EPC – METKA επιπλέον, συνέπραξε μαζί με άλλες τρεις ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες (ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ) στην επιχείρηση καθαρισμού οικοπέδου στο Μάτι, από επικίνδυνη καύσιμη ύλη.

Τέλος, η MYTILINEOS προχώρησε στη δωρεά έξι αυτόνομων πυροσβεστικών οχημάτων στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος.

Στιγμιότυπα από την τελετή παράδοσης του 1ου Γυμνασίου και Λυκείου Ραφήνας