Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός του οικοπέδου Αντωνίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά τις εταιρείες που επωμίστηκαν, στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, τον καθαρισμό του οικοπέδου, εξοικονομώντας για το Ελληνικό Δημόσιο το ποσό του 1 εκατ. ευρώ.

Εντός της τελευταίας προθεσμίας που είχε δοθεί, ολοκληρώθηκε η διαδικασία καθαρισμού του οικοπέδου-πυριτιδαποθήκη επί της λεωφόρου Μαραθώνος, γνωστό στην περιοχή ως οικόπεδο Αντωνίου, όπου ήταν στοιβαγμένα επί μήνες 23 χιλιάδες τόνοι κλαδιών και βουνά με πριονίδι, από τα δεκάδες χιλιάδες δέντρα που κατέκαψαν οι φονικές πυρκαγιές του 2018 στην Ανατολική Αττική.

Ο καθαρισμός ξεκίνησε στις 26 Ιουλίου, μετά από έξι μήνες αδράνειας (και ενώ θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ήδη από το Φεβρουάριο με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα), ως δωρεάν παροχή των εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος, ΑΒΑΞ, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Με τις προαναφερόμενες εταιρείες είχε επικοινωνήσει λίγες μέρες πριν η γενική γραμματεία της κυβέρνησης και τους είχε ζητήσει να καθαρίσουν το συγκεκριμένο οικόπεδο χωρίς καμία επιβάρυνση για το ελληνικό δημόσιο.

Στην προσπάθεια συμμετείχε και η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία (και πιο συγκεκριμένα οι εταιρείες Lafarge, Τιτάν, Xάλυψ) η οποία παρέλαβε και επεξεργάστηκε κατάλληλα, με δικό της κόστος, τα υλικά αυτά, έτσι ώστε να απορροφηθούν ασφαλώς στην παραγωγική της διαδικασία.

Με αφορμή τον καθαρισμό του οικοπέδου Αντωνίου, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή 23 Αυγούστου, το σημείο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά τις εταιρείες που επωμίστηκαν, στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, τον καθαρισμό του οικοπέδου, εξοικονομώντας για το Ελληνικό Δημόσιο το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι ουσιαστικό αποτύπωμα και όχι μια απλή άσκηση επικοινωνιακής πρακτικής. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στους κατοίκους να συναντηθούν εκ νέου έτσι ώστε να συζητήσουν τα επόμενα βήματα για την περιοχή, που όπως είπε, επιθυμεί να καταστεί ως ένας «πρότυπος οικισμός».

«Τελικά ήταν πολύ πιο εύκολο από ότι φαινόταν» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Άρα, δεν υπήρχε καμία εξήγηση γιατί αυτό δεν είχε ήδη γίνει, γιατί υπήρχε αυτή η βόμβα στην ουσία με 90.000 κυβικά τα οποία είχαν βρεθεί εδώ πέρα καύσιμης ύλης. αυτό το οποίο θέλω να τονίσω, επίσης, είναι ότι αυτό έγινε χωρίς να επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο ούτε με ένα ευρώ, ενώ πριν υπήρχε μια σύμβαση ύψους 700.000 ευρώ που δεν συμπεριλάμβανε τη μεταφορά. Εμείς ήρθαμε σε μια άμεση συνεννόηση με τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες τις οποίες και θέλω να ευχαριστήσω δημόσια και στα πλαίσια των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ανέλαβαν οι ίδιες το κόστος του θρυμματισμού των ξύλων, της μεταφοράς και να το τονίσω και αυτό βέβαια της αξιοποίησης της καύσιμης ύλης στην τσιμεντοβιομηχανία, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα εναπόθεσής της πάλι σε κάποιον άλλο χώρο. Αυτό έγινε σε λιγότερο από ένα μήνα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια και έγινε βέβαια χωρίς να επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο ούτε με ένα ευρώ. Κατά συνέπεια, θα σας έλεγα ότι ήταν πολύ πιο εύκολο, πολύ πιο απλό. Απλά έπρεπε κάποιος να ασχοληθεί […] Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι προσέφεραν στο να καθαρίσει καταρχάς αυτό το οικόπεδο, τονίζω, εντός των χρονοδιαγραμμάτων, διότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όταν θέτουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, αυτά πρέπει να τηρούνται. Αυτό σημαίνει κανονικότητα τελικά. Τα αυτονόητα να γίνονται, ο πολίτης να αισθάνεται ότι το κράτος είναι παρών εκεί που πρέπει να είναι παρών. ».

Το ιστορικό

Το οικόπεδο έκτασης 25 στρεμμάτων εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, νοικιάστηκε ως χώρος προσωρινής εναπόθεσης και επεξεργασίας προϊόντων υλοτομίας από την πληγείσα περιοχή, λίγες ημέρες μετά τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου του 2018. Λόγω της κατεπείγουσας ανάγκης, η μίσθωση του οικοπέδου έγινε απευθείας, χωρίς δημοπρασία. Το συγκεκριμένο οικόπεδο πέραν του επαρκούς εμβαδού του, κρίθηκε κατάλληλο και λόγω τοποθεσίας αφού βρίσκεται σε κομβικό σημείο, μεταξύ των περιοχών Νέος Βουτζάς – Κόκκινο Λιμανάκι – Μάτι και έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση από και προς τη λεωφόρο Μαραθώνος. Το οικόπεδο ανήκει σε 10 ιδιοκτήτες που συμφώνησαν να το νοικιάσουν έναντι μηνιαίου μισθώματος 2.500 ευρώ, το οποίο θεωρήθηκε εύλογο σε σχέση με την προς μίσθωση έκταση και ανάλογο παροχής – αντιπαροχής. Η ενοικίαση έγινε στις 3 Αυγούστου 2018 από το δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, με χρήματα του υπουργείου Εσωτερικών, για λογαριασμό του υπουργείου Υποδομών που είχε αναλάβει την υλοτόμηση των καμένων δένδρων.

Η αρχική σύμβαση μίσθωσης ήταν εξάμηνη, δηλαδή από Αύγουστο 2018 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2019, οπότε και είχε υπολογιστεί σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα ότι θα είχε αδειάσει το οικόπεδο από την καμένη οργανική ύλη. Ωστόσο, οι διαδικασίες δεν κύλισαν τόσο ομαλά. Στην αρχή για τον θρυμματισμό χρησιμοποιήθηκαν μηχανήματα της περιφέρειας Αττικής τα οποία όμως αποδείχθηκαν ακατάλληλα. Σε συνεννόηση με το δασαρχείο είχε αποφασιστεί να γίνει ρίψη του τεμαχισμένου υλικού σε δασική έκταση στην περιοχή, όμως τα πρώτα μηχανήματα δεν έκαναν τόσο λεπτή κοπή, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις από τους κατοίκους που βρίσκονταν κοντά στο σημείο ρίψης. Το δε επόμενο μηχάνημα που πήγε για θρυμματισμό, στην πορεία έπαθε ζημιά γιατί ορισμένοι κάτοικοι είχαν πετάξει σίδερα και σύρματα πάνω στις στοίβες με τα κλαδιά με αποτέλεσμα το μηχάνημα να αχρηστευθεί.

Στη συνέχεια προκηρύχθηκε νέος μειοδοτικός διαγωνισμός για την επιλογή του ανάδοχου που θα αναλάμβανε το θρυμματισμό, ενώ την απομάκρυνση του τρίμματος είχε προσφερθεί να την αναλάβει ιδιώτης με δικά του έξοδα, ωστόσο λόγω γραφειοκρατικών κολλημάτων και αυτή η λύση χρονοτριβούσε. Κάπως έτσι συμπληρώθηκαν έξι μήνες απόλυτης αδράνειας. Η δε αρχική εξάμηνη σύμβαση μίσθωσης για το οικόπεδο Αντωνίου, έχει ήδη ανανεωθεί τρεις φορές (για επιπλέον δύο, τρεις και έξι μήνες αντίστοιχα), με την τελευταία να αποφασίστηκε στις 16 Ιουλίου 2019, δίνοντας παράταση μίσθωσης έως τις 2 Ιανουαρίου 2020.