Ύστατο χαίρε στον Κώστα Αρβανίτη, τον ήρωα ψαρά, που έσωσε 70 ανθρώπους

Κώστας Αρβανίτης | Πηγή: Facebook

Σήμερα Τρίτη 13 Αυγούστου στις 5 το απόγευμα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου αποχαιρετούμε στην τελευταία κατοικία του τον Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος πέρυσι το καλοκαίρι μαζί με το πλήρωμά του καϊκιού του, έσωσε τη ζωή σε δεκάδες άτομα που είχαν βουτήξει στη θάλασσα για να γλιτώσουν από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι.

Δημοσία δαπάνη η κηδεία

«Ο Κώστας Αρβανίτης, που έφυγε από κοντά μας, ήταν ο άνθρωπος που συγκίνησε ολόκληρη την Ελλάδα όταν μαζί με τη γυναίκα του Χρύσα, τον γιο του Δημήτρη και τον Μαχμούντ Μεσαφέρ έσωσαν 70 συνανθρώπους μας, με το καΐκι του, τη νύχτα της τραγωδίας στο Μάτι. Η απώλειά του μας γεμίζει θλίψη», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού που εξεδόθη την Κυριακή 11 Αυγούστου όταν γνωστοποιήθηκε το μοιραίο, που συνέβη το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019.

«Ο Κώστας Αρβανίτης θα αποτελεί παράδειγμα προσφοράς και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο. Κατόπιν συνεννόησης της κυβέρνησης με την οικογένειά του, η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν η Υφυπουργός για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης», ανέφερε μεταξύ των άλλων η ανακοίνωση.

Ανάρτηση για τον θάνατο του Κώστα Αρβανίτη έκανε ο Πρωθυπουργός και στον προσωπικό του λογαριασμό στο τουίτερ

Στην κηδεία θα παραστεί επίσης ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς και η Φιλαρμονική του Δήμου.

Το θάνατο του Κώστα Αρβανίτη έκανε γνωστό το Σάββατο μέσω facebook ο Γιώργος Θωμάς, πρώην υφυπουργός Παιδείας. Όπως έγραψε: «Σήμερα έφυγε ένας φίλος, ένας άνθρωπος που ήξερε να δίνει αγάπη, που πίστευε και ζούσε με αρχές, που ειχε κανει βίωμα την προσφορά και την αλληλεγγύη. Πόσο μας λείπουν αυτοί οι άνθρωποι!».

Η επιχείρηση διάσωσης της 23ης Ιουλίου

Ο Μαχμούντ Μεσαφέρ υπάλληλος και φίλος του Κώστα Αρβανίτη και ένας από τους τρεις μετανάστες στους οποίους απονεμήθηκε η ελληνική υπηκοότητα για την αυτοθυσία τους στο Μάτι, είχε περιγράψει λεπτό προς λεπτό την επιχείρηση διάσωσης της 23ης Ιουλίου 2018:

«Εκείνο το βράδυ το αφεντικό μου, ο Κώστας Αρβανίτης, που είναι και ιδιοκτήτης του σκάφους, είχε γενέθλια και μετά τη δουλειά κανονίζαμε να γιορτάσουμε.
Ενώ ήμουν σπίτι και ετοιμαζόμουν να βγω για τη γιορτή, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε να τα παρατήσω όλα γιατί πρέπει να πάμε να σώσουμε ανθρώπους που πνίγονται. Κατέβηκα γρήγορα και μαζί με τον Κώστα, τον γιο του Δημήτρη και την γυναίκα του Χρύσα βγήκαμε αμέσως στα ανοιχτά γύρω στις 6.30 π.μ.
Μέσα στα επόμενα λίγα λεπτά και μέσα στον πυκνό καπνό αρχίσαμε να βλέπουμε δεξιά και αριστερά ανθρώπους που είχαν μπει στη θάλασσα για να σωθούν από τη φωτιά. Αρχίσαμε να μαζεύουμε κόσμο. Ένας άντρας φώναζε μέσα στο μαύρο καπνό το όνομα της γυναίκας του, Κατερίνα, Κατερίνα…
Αμέσως μετά μαζέψαμε ένα ζευγάρι, έριξα σκοινί και σημαδούρα και τους τράβηξα.
Λίγο πιο κάτω βρήκαμε κάποιους ηλικιωμένους. Δεν μπορούσαν να δουν την παραλία. Κολυμπούσαν αλλά κόντευαν να πεθάνουν.
Αυτοί οι άνθρωποι, μα το θεό, αν δεν ήμασταν εκείνη την ώρα εκεί να τους μαζέψουμε θα χανόντουσαν.
Ήταν μέρα και παρόλα αυτά δεν μπορούσες να δεις τίποτα. Δεν μπορούσες να πάρεις αέρα, μαύρα όλα.
Εμείς όμως πήγαμε ακόμα πιο μπροστά κοντά στις πέτρες. Ο Δημήτρης, ο γιος του Αρβανίτη, έπεσε στη θάλασσα και με μια μεγάλη σημαδούρα τράβαγε τον κόσμο προς το σκάφος.
Εγώ τους ανέβαζα στη βάρκα. Μικρούς, μεγάλους, τους τράβαγα πάνω από την κουπαστή, σαν τα ψάρια.
Μεταξύ τους ήταν πολλά μικρά παιδιά και μωρά. Και όλοι μαζί τρομαγμένοι κλαίγανε. Άλλοι μας αγκαλιάζανε, μας φιλούσαν, άλλοι φώναζαν τα ονόματα των δικών τους.
Μέσα στα επόμενα λίγα λεπτά μαζέψαμε 24 ανθρώπους από τη θάλασσα και τα βράχια.
Τότε ξεκίνησαν να έρχονται κι άλλα καΐκια και το λιμενικό. Πήραμε τα 24 άτομα και τα μεταφέραμε στη Ραφήνα. Αμέσως μετά ξαναγυρίσαμε πάλι αφού ήταν εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στις παραλίες. Μας είπαν πως στο Μάτι είχαν εγκλωβιστεί 150 άτομα. Αμέσως μόλις τους αποβιβάσαμε φύγαμε τρέχοντας ξανά πίσω.
Είχε νυχτώσει και είχαν έρθει πλέον πάρα πολλές βάρκες. Είχε έρθει και το Λιμενικό που όμως δεν μπορούσε να βγει στο γιαλό, γι’ αυτό και πηγαίναμε εμείς στη παραλία μαζεύαμε τους ανθρώπους και τους πηγαίναμε στο σκάφος του λιμενικού.
Μέχρι τις 2 το βράδυ κάναμε συνεχή δρομολόγια. Όταν μας τελείωσε το πετρέλαιο γυρίσαμε πίσω.
Όλα πλέον, είχαν σχεδόν τελειώσει…»

Οι πολύ θνητοί σούπερ ήρωες.Πέθανε σημερα ο ψαράς που βγήκε πρώτος με το καΐκι του κ έσωσε 70 ανθρώπους την μέρα της…

Gepostet von Spyros Hatiras am Samstag, 10. August 2019